SORTIMENT
   
VARUKORG
 
 
NYHETSBREV
 
 
SÖK
 
 
INFORMATION
   

HÄR FÅR DU SVAR PÅ DE VANLIGASTE FRÅGORNA

 

Hur blir jag kund hos er?

För återförsäljare:  
Skicka in dina kontaktuppgifter, ditt organisationsnummer och en kort beskrivning av din verksamhet till kontakt@edura.se. Vi gör en kreditkontroll och skapar ett konto för dig här i web-shopen samt lägger upp dig i vårt kundregister. Du får svar från oss med ett användar-ID och ett lösenord till www.ekogrossisten.se och får då tillgång till alla priser och erbjudanden för våra återförsäljare. Beställningar kan du då göra direkt via web-shopen, genom att ringa eller skicka ett email. Detta gäller endast företag.

För privatpersoner:
Om du vill handla som privatperson går du in på www.ekobutiken.se eller www.groninterior.se och lägger din beställning. Där syns också de konsumentpriser vi tillämpar.

 

Om jag inte är på på plats, kan DHL leverera ändå?
Nej, DHL levererar endast till bemannade företag. Om ditt företag inte är bemannat under kontorstid är det bättre att du ber oss skicka dina produkter till din närmaste "DHL - Service Point". Se den här web-sidan för mer info om hur och var du kan hämta ditt paket http://www.servicepoint.se/. DHL kan SMS:a till din mobiltelefon eller skicka ett e-mail  när ditt paket är klart att hämtas, men de ringer inte.

 

Hur ska man välja näringsprodukter av god kvalitet?
God kvalitet innebär kortfattat:

1. Inga onödiga och/eller störande tillsatser som stearater, bindemedel, konserverings, lösnings eller färgämnen finns i produkten eller i de råvaror den tillverkats av. Det spelar ingen roll om magnesiumstearat och stearinsyra är av vegetabilistiskt ursprung eller ej. Stearater är störande för näringsupptaget genom att det kapslar in näringen och gör den mer svårtillgänglig i matsmältningsprocessen. Välj kapslar före tabletter. För det mesta finns fler tillsatser i tabletter.

2. Garanterat rena råvaror! Be om en garanti för detta av din leverantör. Leverantören är nämligen inte ansvarig för de tillsatser som kan ha blandats ned i produkten av råvaruleverantören. Inga genmodifierade ingredienser (GMO)!

3. Aktiverade B-vitaminer och folsyra enskilt eller i kombination med grundformerna.

4. Kelaterade mineraler är mineraler som förenats med en organisk syra för optimalt upptag. Karbonater, sulfater, oxider, dioxider eller andra ospecifierade bindningar har sämre upptag. Bra och lättupptagliga mineralföreningar är:

- glycinat och bisglycinatformer = mineraler bundna med aminosyran glycin
- pikolinatformer = mineraler bundna med pikolinsyra
- aspartatformer = mineraler bundna med aminosyran asparaginsyra

- citratformer = mineraler bundna med citronsyra

Stor varning för mineraler från vulkanisk mark och gammal havs- eller sjöbotten! Dessa är dels inte bundna med organiska syror och dels ofta nedsmutsade med toxiska metaller. Mineraler direkt från berg är inte kelaterade och kan därför inte tas upp effektivt, ex. dolomit-kalk. Varning också för mineraler från skaldjur då de tyvärr innehåller toxiska metaller som kvicksilver.

5. Fettsyror från småfisk från Antarktis som dessutom renas genom molekylär destillation och kapslas in. Små fiskar innehåller minsta möjliga mängder gifter, vattnen kring Antarktis är de renaste vi har, molekylär destillation ger rening på molekylär nivå utan lösningsmedel och utan att skada oljan. Inkapsling motverkar oxidation som annars sker så fort oljan har kontakt med luft ( t ex i flaska) och motverkar också kontaminering från omgivande ämnen och material ( t ex från metallflaskor). Ju större fiskar och ju högre upp i näringskedjan, desto mer ackumulerade gifter i fisken (tyvärr).

6. Örtextrakt bör vara standardiserade enligt den koncentration av de aktiva ämnena som forskning visat ger bäst resultat, om det är ett specifikt aktivt ämne man är ute efter. Standardiseringen innebär att det är lika mycket av det aktiva ämnet i varje kapsel. Ämnen i växten som inte bidrar till det önskade resultatet är inte med om det är en extrahering av ett aktivt ämne. Vissa växter, frukter och grönsaker fungerar bra, eller bättre, att tas som hela, ej extraherade.

7. Naturliga tokoferoler (E-vitamin). Icke naturliga tokoferoler har sämre effekt och dessutom har biverkningar raporterats, vilket inte gäller naturliga tokoferoler. Välj blandade (mixade) tokoferoler eller alfa-tokoferol.

8. Kapslar av god och säker kvalitet. Det finns både bra och dålig cellulosa. Bra cellulosa utvinns från tall och heter hydroxipropylmetylcellulosa. Många leverantörer på marknaden använder en sämre form av cellulosa.

9. Undvik tabletter. De flesta tabletter innehåller både bindemedel, upplösningsmedel och mycket annat som inte är bra för någon. Våra chlorella-tabletter är ett undantag, då de endast består av sammanpressad chlorella.

10. Flytande produkter kan ge en risk för bakterietillväxt och har antingen då kort hållbarhet eller tillsats av konserveringsmedel. Se upp med produkter som är flytande, har lång hållbarhet och som har kontakt med metall eller plast i förpackningen.

 

Fråga: Är det risk att era produkter med C-vitamin, eller med mineraler kelaterade med citrat, kan innehålla rester av svartmögel eller gifter från svartmögel?

Svar: Vid all tillverkning av ascorbinsyra och C-vitamin jäser man en kolhydratrik råvara, t ex majs, med hjälp av vanliga jästsvampar. Den allra vanligaste jästsvampen som finns runt oss i luften heter Aspargillus Niger. Det som skiljer Thornes askorbinsyra från många andra tillverkares är att Thornes är fullkomligt ren från rester av både jästsvampen och råvaran. Thorne renar askorbinsyran minutiöst och testar den genom hela produktionskedjan, ända ut på butikshyllorna, så att det inte ska finnas något i produkten som inte ska finnas där.

När man använder Aspargillus Niger till att producera askorbinsyra är det väldigt viktigt att välja stammar som inte producerar toxiner/gift.

Fråga: Finns det några kvalitetscertifikat gällande era kosttillskott?

Svar: Thorne Research har frivilligt underställt sig världens tuffaste kvalitetsecertifiering. Den görs av den australiensiska statens certifieringsorgan Therapeutic Goods Administration, TGA, och är densamma som görs för läkemedelsföretag. TGA-certifieringen omfattar "Slutproduktstillverkare, kvalitetskontrolltestning, packning, etikettering och frisläppning för försäljning". TGA kontrollerar också att Thorne Research följer sin egen tuffa kvaliettskontroll som uttrycks i de omfattande dokumenten i Thornes GMP.

De senaste certifikatet utfärdades av TGA för Thorne år 2014. Det är unikt i branschen att åtaga sig så tuff (och dyrbar) certifiering på frivillig basis. Produkterna från Thorne består av extraherade näringsämnen från garanterat rena råvaror utan onödiga tillsatser som magnesiumstearat, konservering- eller färgämnen (se ovan). Här kan du se Thornes certfikat.

Quicksilver Scientific tillverkar liposomala produkter av utomordentlig och jämn kvalitet med liposomer i optimal storlek per näringsämne.


Fråga: Innehåller produkterna animaliska ämnen?

Svar: Om en produkt innehåller ämnen från djur eller fisk är det angivet i produktbeskrivningen och på etiketten. Undantaget är D3-vitamin som kan finnas i multitillskott och i rena D-vitaminprodukter. D3 utvinns från lanolin som är fettet i fårull. Man dödar inte fåret för att utvinna lanolin, utan tar det från den avklippta ullen.


Fråga: Har ni veganmärkta produkter?

Svar: Ja det finns ett proteinpulver från Thorne som är Vegan-märkt och certifierat Vegan. Merparten av det övriga sortimentet är också lämpligt för veganer, med undantag för naturligt D-vitamin (D3) som kommer från fårull, fettsyra från fisk och kosttillskott med olja som har en kapsel av gelatin.


Fråga: Var hittar man relevant och aktuell information om näringsämnen?

Svar: Vi förordar Nordic Nutrition Councils hemsida med Nutritionsguiden. Där finns också resultat av aktuell forskning.
Se www.nordicnutritioncouncil.com/nutritionsguiden/


Fråga: Är era kosttillskott ekologiska?

Svar: För att en produkt ska få säljas som ekologisk krävs det att både ingredienser och odling/framtagning av dessa samt produktionsanläggningen är certifierat ekologisk och kontrollerad av en fristående organisation. Man får inte säga att någonting är ekologiskt om inte det finns certifikat för detta. Thorne Research använder ofta ekologiska ingredienser, men ställer betydligt högre krav på alla ingredienser än vad de ekologiska certifieringsorganisationerna gör.


Fråga: Kan man ta era kosttillskott om man utsätts för dopingtester?

Svar: Thorne Research har ett sortiment som är certifierat av den fristående organisationen NSF. NSF kontrollerar produkter mot alla ämnen som finns på Wadas lista över dopingklassade ämnen. NSF kontrollerar också att det inte finns någonting annat i produkten än det som anges i innehållsförteckningen. Läs mer på www.NSF.org. Du ser dessa produkter märkta med den blå rundeln och NSF. Här hittar du våra NSF-märkta produkter.

 

Fråga: Om man är elitidrottare och genomgår dopingtest och får ett utslag. Hur vet man att det inte kommer från era produkter?

Svar: Du som är elitidrottare bör endast ta kosttillskott som du litar på till 100 %. Spara sedan burkarna så att du vet vilka produkter du tagit, från vilken tillverkare och vilken batch. Thorne Researchs NSF-certifierade sortiment är säkert och Thorne sparar några burkar från alla tillverkningsomgångar i åtta år för att du ska kunna få tillgång till samma batch om du behöver vid en dopingkontroll.


Fråga: Finns det något idrottsförbund som godkänt användning av Thornes NSF-certfierade dopingsäkra kosttillskott?

Svar: I USA använder följande tolv idrottsförbund Thornes dopingsäkra NSF-märkta kosttillskott: Hockey (med NHL), Bobsled/Skeleton, Fencing, Gymnastics, Pentathlon, Rowing, Rugby, Soccer (fotboll), Softball, Taekwondo, Triathlon och Curling. USA:s olympiska kommitté har också välkomnat Thornes initiativ till serien av dopingsäkra kosttillskott.

I Sverige använder hockeylaget Brynäs IF Thornes dopingsäkra kosttillskott för sitt A-lag.Fråga: Varför finns det en liten plastrundel eller papperspåse i era burkar?

Svar: Den lilla plastrundeln är till för att absorbera frukt i burken. Låt den vara kvar i burken så länge du tar kapslarna. När burken är slut kan du fortsätta att använda absorbenten i t ex byrålådan för att absorbera fukt.


Fråga: Varför ändrar vissa kapslar färg i en öppnad burk?

Svar: När du öppnat en burk kommer det in fuktigare luft i burken vilket kan bidra till att vissa ämnens färg blir skarpare. B-vitaminet riboflavin t ex används som färgämne i livsmedel. B-vitamin kan också bidra till att urin färgas gulgrönt.  


Fråga: Vad är liposomala produkter och hur fungerar de?

Svar: I en liposomal produkt binds det aktiva ämnet i mikroskopiska partiklar av fosfolipider. Detta gör ämnet extra lättupptagligt då liposomerna passerar cellmembranen och går direkt in i cellerna där de gör nytta.

Ämnet tar därför inte den vanliga vägen via matsmältningen, som ofta minskar upptaget.

Fosfolipider är de grundläggande byggstenarna i cellmembranen hos alla djur och växter.


Fråga: Varför ska man ta kosttillskott tillsammans med mat?

Svar: Kosttillskott är just tillskott till kosten, förstärkning av näringen du vill ha extra av just vid någon period i livet. När man äter startar flera processer i kroppen, bl a bildas och frisläpps saltsyra i magsäcken och kroppen förbereds på att ta emot och bryta ned mat till näringsämnen. Därför är det viktigt att kosttillskotten tas när matsmältningsprocessen är igång.

B-vitaminer är särskilt viktiga att tas med mat eftersom man kan få ont i magen och bli illamående om man inte har mat i magen när B-vitaminerna kommer till magsäcken.

Ett undantag är aminosyror som helst tas mellan måltider, eller på fastande mage.


Fråga: Vilka former av K-vitamin har ni i produkterna?

Svar: Från Thorne Research har vi K2-vitamin som MK4 i olja och även i kombination med D3. Thornes 3-K innehåller K1 och K2 som både MK-4 och MK-7 i kombination i torr kapsel.

Från Quicksilver Scientific finns det D3-K2 i formen MK7 i liposomal flytande form.


Fråga: Vilka former av D-vitamin har ni i produkterna?

Svar: I alla produkter som distribueras av Edura AB används det naturliga D-vitaminet D3 som utvinns ur fårull, förutom i kosttillskott som är VEGAN-märkt. I VEGAN-märkta produkter används istället D2 som kan utvinnas ur svamp, men vanligtvis är skapat i laboratorium.


Fråga: Varför är det kortare bäst-före-datum på flytande D-vitamin från Thorne?

Svar: De flytande produkterna från Thorne har alltid kortare datum än det torra. Flytande produkter innebär alltid en risk för bakterie- eller algtillväxt just för att de är flytande. Thorne använder inte konserveringsmedel (eller andra ganska onödiga tillsatser) och därför är dessa flytande produkter att betraktas mer som färskvara = kortare datum.

Fråga: Kan man öppna kapslarna?

Svar: Man kan öppna alla kapslar för att fördela innehållet i doser eller strö på mat. De torra kapslarna kan skruvas itu. De med olja kan öppnas med en liten sax eller kniv.

Innehåll från kapslar med matsmältningsstöd ska aldrig tas direkt i munnen. De ska smälta i magsäcken och kan vara frätande i mun och svalg.